sporttesting
INSCYD metabole test
fietstest
inspanningstest
lactaattest
lactaatmeting
running
steptest
VO2 max
VO2 max
inspanning

Beter worden staat u

goed.

Inspanningstest

Een inspanningstest is nuttig voor iedereen die sport of weer wil gaan sporten.

Het is zeker niet zo dat deze testen enkel maar voor de topatleten zijn voorbehouden. Iedereen die advies wil voor zijn of haar sport zou

een inspanningstest moeten overwegen.




Opmerking: een inspanningstest is geen sportmedische keuring.

Bij een hart- of longaandoening adviseren we eerst een keuring via een

erkende keuringsarts of cardioloog.


Dit zijn enkele gegevens die je uit het testresultaat mag verwachten:

Belastbaarheid van uw lichaam


Hoe ver kan/mag je gaan tijdens het sporten? Zowel getrainde sporters als beginners hebben een maximale belastbaarheid. Voor iemand die al lang niet meer heeft gesport, zal de belastbaarheid van het lichaam heel wat minder zijn in vergelijking met een getrainde sport(st)er. Tijdens de inspanningstest bepalen we de maximale belasting om een inzicht over de limiet te verkrijgen.

Doelgericht gewichtsverlies 


Op basis van de testresultaten krijgen we ook een inzicht op de optimale intensiteit om vetten te verbranden. Als uw doel is om gewicht te verliezen tijdens het sporten, dan is het uitermate belangrijk dat uw inspanningen voldoende traag gebeuren, in de vetverbrandingszone. Bij te intensief sporten, gebruik je vooral suikers waardoor gewichtsverlies beperkt wordt.

Opstellen van trainingszones 


Tijdens de inspanningstest bepalen we jouw conditie en de verschillende drempels. Op basis van deze gegevens kunnen we uw trainingszones berekenen waarop er kan getraind worden. Op die manier kan je een efficiënt trainingsschema opstellen.

Zweettest

Heeft u vaak last van krampen en/of witte zoutstrepen op uw kledij?


Dan is de kans groot dat u heel wat zout (natrium) verliest tijdens het sporten.

Eén van de hoofdoorzaken van krampen bij het langdurig sporten is een tekort aan natrium door overmatig zweten.


Met de zweettest gaan we exact gaan bepalen hoeveel natrium uw zweet bevat om een gericht plan op te stellen die natriumverliezen tijdens het sporten

onder controle te houden.

Welke test is goed voor mij?

Het aanbod aan testen is heel uitgebreid met een heel sportspecifiek advies na een test. Om zo nauwkeurig mogelijk tewerk te gaan, is het aangewezen om als loper de test al lopend uit te voeren en als fietser al fietsend, …


Er bestaan zowel eenvoudige als heel uitgebreide testen. Startende sporters die alleen de trainingszones willen kennen, of personen die sporten in functie van gewichtsverlies hoeven niet dezelfde test te doen als een marathonloper, die een persoonlijk record tracht te behalen of als een triatleet, die traint voor een Ironman.  

Beginnende of recreatieve fietsers die hun hartslagzone’s willen kennen.

Inspanningstest op eigen fiets op ergometer met een meting van de zuurstofopname


Recreatieve fietsers die naast hun hartslagzone’s ook wat trainingsadvies willen krijgen.

Steptest op eigen fiets op ergometer met lactaatmetingen. Duur van elke stap is 8 minuten. Na elke stap komt er 40 Watt (heren) of 30 Watt (dames) bij tot uitputting.


Wielrenners, triatleten, wielertoeristen die een volledig fysiologisch profiel wensen.

Indoor: INSCYD metabole test op eigen fiets op ergometer met lactaatmetingen.

Doe zelf de test : INSCYD PPD metabole test op eigen fiets en stuur ons de gegevens door.

Outdoor: INSCYD metabole test op eigen fiets op een helling.


De INSCYD metabole test is pas efficiënt als je gebruik maakt van een vermogensmeter (of een ergometer (Zwift, Tacx, Wahoo,… bij indoorfietsen).


Na deze test ken je uw drempels, uw trainingszones, maar ook de sterkte van uw uithouding en weerstand. Op basis van de verdeling uithouding/weerstand kunnen we gericht advies geven omtrent de inhoud van uw trainingen om verdere verbetering te garanderen. Momenteel is dit de meest ontwikkelde fietstest. Niet te verwonderen dat veel professionele wielerteams (o.a. Jumbo-Visma, Alpecin-Fenix, Movistar en CCC) deze manier van testen toepassen.

Beginnende of recreatieve lopers die hun hartslagzone’s willen kennen.

Inspanningstest op loopband met een meting van de zuurstofopname


Recreatieve lopers die naast hun hartslagzone’s ook wat trainingsadvies willen krijgen.

Indoor: Steptest op loopband met lactaatmetingen

Outdoor: Lactaattest op piste met stijgende belasting. Hierbij wordt 4 x 1200m of 2000m (afhankelijk van het niveau) gelopen met een steeds toenemende snelheid.


Serieuze lopers die een volledig fysiologisch profiel wensen.

INSCYD metabole test op de piste.


Tijdens deze test loop je verschillende afstanden met verschillende snelheden om een zo compleet mogelijk profiel te kunnen opstellen. Nadien ken je uw drempels, uw trainingszones, maar ook de sterkte van uw uithouding en weerstand. Daarnaast weten we ook hoeveel vetten en koolhydraten er verbrand worden tijdens de inspanning. Vooral marathonlopers hebben hier baat bij. Na de test stellen we het optimaal tempo en voedingsplan op voor prestatieverbetering.